Supercomputer "made in India"

Un supercalculator din India a fost desemnat al patrulea in topul mondial. Este pentru prima data cand India reuseste sa intre in topul 100 al celor mai rapide supercalculatoare. Calculatoare fabricate in Suedia si Germania sunt intre primele 5 din acest top, dominat pana acum de masinile fabricate in SUA. Lista a fost facuta publica la conferinta SuperComputing 07, tinuta in Reno, Nevada. Aceasta este cea de-a 30-a editie a topului, care apare odata la sase luni si este compilat de catre experti de la universitatile din Tennessee si din Germania si de catre "National Energy Research Scientific Computing Center" din California. Masina indiana are numele de cod EKA (ceea ce inseamna "numarul unu" in sanscrita) si este produsa de catre Hewlett Packard. Calculatorul este instalat la "Computational Research Laboratories" din orasul indian Pune. Horst Simon, unul dintre realizatorii listei a declarat ca "India este recunoscuta ca o tara cu un imens potential in ceea ce priveste informatica si este binecunoscuta prin dezvoltatorii ei de software si prin matematicienii de exceptie."
Pe primul loc este in continuare BlueGene/L, un supercomputer creat de IBM folosit pentru a asigura securitatea stocului nuclear al SUA. Sistemul BlueGene/L este in fruntea topului inca din noiembrie 2004 si poate efectua 478 de trilioane de operatii pe secunda (!!), in timp ce EKA poate efectua "doar" 118 trilioane de operatii.
IBM domina topul, cel mai nou supercalculator realizat de IBM, BlueGene/P, este al doilea in top, putand efectua 167 de trilioane de operatii pe secunda. Compania spera sa poata dezvolta acest model pentru a-l face sa poata efectua un "petaflop" - 1000 de trilioane de operatii pe secunda, deschizand drumul pentru aplicatii practice care se pot imagina cu greu (sau deloc !). (Surse: Top500.org, ComputerWorld.com, BBC.co.uk)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Aspire® One 721

Nikon lanseaza D3200