1,6 terabiti pe un DVD?

O noua metoda de scriere a discurilor este capabila de a schimba modul in care stocam date. Folosind noua metoda se vor putea scrie pana la 1,6 Terabiti de informatie pe un disc cu aceeasi marime ca a DVD-urilor actuale. Metoda, denumita “in cinci dimensiuni” va putea fi comercializata relative curand. Mediul de stocare va fi constituit din particule nanometrice de aur. Cercetatorii de la Universitatea Swinburne din Australia, care au inventat noua metoda spun ca folosind particule nanometrice de aur vor adauga inca “trei dimensiuni” celor doua pe care deja le are un DVD obisnuit. Cele trei dimensiuni sunt: spectrala (culoare), o dimensiune polarizata si o a treia dimensiune, spatiala, obtinuta prin folosirea a 10 straturi diferite formate din nano-particulele de aur. Particulele de aur sunt folosite pentru a scrie informatie pe diverse culori (lungimi de unda de lumina laser), comparative cu actualele discuri DVD, pe care sunt scrise informatii “de o singura culoare”.

Lumina provenita de la un laser este absorbita de nano-particlule sub diverse unghiuri in functie de polaritate. Cercetatorii au folosit deja cele doua dimensiuni in proiecte diferite, darn u au reusit – pana acum – sa le foloseasca pe ambele simultan. Cele zece straturi folosite sunt din sticla foarte subtire; cantitatea de date care se pot stoca este de circa 1,6 Terabiti, de 300 de ori capacitatea “normala” a unui disc DVD.

In prezent se lucreaza la inlocuirea particulelor de aur cu particule de argint, in scopul scaderii costului noului tip de disc (se evalueaza ca discurile pe argint vor fi de 100 de ori mai ieftine decat cele pe aur).
Sursa: News.bbc.co.uk

Comentarii

Movi a spus…
viitorul suna bine ... desi cred ca va mai dura ceva pana sa apara aceste produse pe piata si probabil vor avea si un pret pe masura.

Postări populare de pe acest blog

Soundbar Samsung HW-Q60T - review

Rack extern - la ce foloseşte?